Marianne - Trivselsmedarbejder

Vi har interviewet Marianne Gram Søbygge som er trivselsmedarbejder på Gistrup skole.
- Hvad synes du om at der er mange unge som ikke trives?
- Det er en af mine største interessepunkter fordi jeg arbejder med trivsel og inklusion. At der er så meget snak om mistrivsel, fylder jo rigtig meget i min hverdag.
- Har du nogen ide om hvorfor der er så mange unge der ikke trives godt?
Jeg tænker, at det ikke kun er én ting, der gør det, men mange ting. Vi er i et samfund, hvor man helst ikke vil have det træls. Vi er meget handlingsorienterede, og hvis vi har det skidt, så skal det fikses. Og nogle gange er det sådan, at vi også skal skynde os langsomt. Det er fx, at vi skal huske at være unge og teenagere, for det er faktisk den sværeste tid i vores liv. Men nogle gange er der ting, vi bliver ramt af, som kan være vanskelige og svære at være i. Der tror jeg, vi er for hurtige til at skabe problemer, vi ikke skal skabe for unge mennesker, og vi skal styrke dem i at have tiltro til, at de kan komme igennem.
Der er rigtig mange ting, der kan være svære i perioder af et liv. Måske har man sammenlignet sig, fx har der været rigtig meget angst og ængstelse. Det er jo sådan, at der faktisk kun er mellem 2-5% af den danske befolkning, der har konstateret angst og har brug for behandling. Men mange af os oplever jo angst, fordi angst er en naturlig følelse i os. Hvis vi har et øget fokus på det, bliver det lige pludselig unaturligt, og så er det noget, der skal fikses. Jeg tænker, det er utroligt vigtigt, at der er kommet fokus på, at vi skal snakke om sundhed, men jeg kan også være bekymret for, at vi glemmer at snakke om, at det også er naturligt
- Tror du sociale medier påvirker unges trivsel?
- Jeg tror, at skærme har rigtig meget indflydelse på, hvordan vi har det. Jeg tror, at det med, at vi kan se YouTube, influencere og en masse medier om, hvordan vi skal være, gør, at vi får et falsk billede af, hvordan vi 'skal' se ud. Jeg ved også godt, at nogen siger 'jeg har det svært', men det bliver sådan en kunstig virkelighed. Jeg synes, telefonen tager alt for meget af vores tid, og selv jeg som voksen har svært ved at kontrollere det. Pludselig sidder jeg på skærmen, og så er der hurtigt gået en halv time. Man kan jo sige, at jeg er blevet underholdt, men det har jo taget mit fokus, som jeg kunne have brugt på noget helt andet.
- Hvilken rolle spiller skole og uddannelse for unges sundhed og trivsel?
Skolen spiller en stor rolle, da det fylder en stor del af unges tid. Mange unge føler, at de konstant bliver målt og vejet, hvilket kan føre til stress. Det bliver endnu sværere, når der er prøver, karakterer og et pres om at være god nok. På den måde har skoler og uddannelser et ansvar for at støtte de unge og minde dem om, at de er fantastiske individer. Alle er gode til noget, men måske ikke lige til alt, og det er der plads til. Måske burde vi have et fag i skolen, der hedder 'Har man det godt?' – et fag, der fokuserer på trivsel og mental sundhed.
- Er der nok opmærksomhed på mental sundhed i skolerne og andre institutioner, eller burde der gøres mere?
Jeg synes faktisk at der er et ret stort fokus på det, det er jo ikke sikkert at det er det rigtige vi gør, men fx så er aalborg kommune påbegyndt et projekt der hedder "project mental sundhed" hvor der kommer psykologer fra ppr ud, de kommer fra 7 til 9 klasse, hvor de fortæller generelt om det at være menneske og hvad trivsel er og hvordan man kan forstå sine følelser og sådan nogle ting - så jeg synes det er godt at det bliver taget alvorligt.